Feldenkrais-menetelmä

Feldenkrais®-menetelmä on kehollinen oppimiskokemus, jossa päätyövälineenä käytetään tietoista liikettä. Menetelmä auttaa ihmistä tulemaan itsestään ja tekemisestään enemmän tietoiseksi.

Ryhmätunneilla Feldenkrais-ohjaaja opastaa osallistujia sanallisesti tekemään arjesta tuttuja liikkeitä. Tunneilla ei näytetä malliliikettä jota yritettäisiin kopioida, vaan osallistujat tekevät liikkeen sen mukaan mitä ovat ymmärtäneet, omista lähtökohdista ja omalla rytmillä. Liikkeitä tehdään monia kertoja, jokaisen toiston ollessa erilainen. Ohjaajan tekemien kysymysten avulla osallistuja etsii itse ratkaisuja ja vastauksia, kuinka tehdä liike helpommin, kevyemmin, vähemmällä voimalla, kauniimmin.

Yksilöohjauksessa kysymykset tehdään lähinnä käsillä, mutta välillä myös sanallisena ohjauksena. Osallistuja saa kosketuksen avulla tarkemman tuntemuksen omasta liikkeestään sekä ehdotuksia uusiksi mahdollisuuksiksi toimia. Tunti tapahtuu Feldenkrais-pöydällä joustavat mukavat vaatteet päällä.

Menetelmän tausta:

Feldenkrais-menetelmä on saanut nimensä keksijänsä Moshé Feldenkraisin mukaan. Moshé Feldenkrais (1904-1984) oli fyysikko, insinööri ja judomestari.

Feldenkraisilla oli nuorena vammoja, jotka rajoittivat hänen liikkuvuuttaan ja aiheuttivat kroonista kipua. Hänen oman kehonsa parantamisen ja liikkuvuuden palauttamisen tarve innoitti häntä tutkimaan kehon ja mielen yhteyttä syvemmin. Feldenkrais huomasi, että liikkeen ja kehon toiminnan tietoisempi havainnointi voi auttaa ihmisiä parantamaan liikkuvuuttaan, kehonhallintaansa ja kokonaisvaltaista hyvinvointiaan.

Menetelmän lyhyt historia:

Feldenkrais tapasi nykyjudon kehittäjän Jigoro Kanon 1933 ja sai mustanvyön 1936. Moshé opetti judoa Ranskassa 1930-luvulla ja Englannissa 1940-luvulla. Hän kirjoitti myös useita oppikirjoja itsepuolustuksesta

  • Jiu Jitsu and Self Defence (1930)

  • Judo - The Art of Defence and Attack (1938)

  • Practical Unarmed Combat (1942)

  • Higher Judo - Groundwork (1952)

Moshé Feldenkrais yhdisti tietonsa fysiikasta, biomekaniikasta, neurologiasta ja psykologiasta kehittääkseen oman menetelmänsä. Hän tutki vuosikymmeniä ihmisen liikemalleja ja kehon toimintaa sekä kehitti harjoituksia ja liikesarjoja, jotka auttavat parantamaan kehotietoisuutta ja liikkuvuutta. Feldenkrais kehitti menetelmäänsä 1950-1980 luvuilla ja opetti sitä ympäri maailmaa aina kuolemaansa asti. Hän kirjoitti myös useita kirjoja, joissa kuvasi ja selitti menetelmäänsä. Näihin kuuluvat muun muassa

  • Body and Mature Behaviour: A Study of Anxiety, Sex, Gravitation and Learning (1949)

  • Awareness Through Movement (1972)

  • Body Awareness as Healing Therapy: The Case of Nora (1977)

  • The Master Moves (1979)

  • Elusive Obvious (1981)

Feldenkraisin kuoleman jälkeen menetelmää ovat kehittäneet hänen oppilaansa ja nykyään maailmanlaajuinen kattojärjestö International Feldenkrais Federation valvoo opetusta ja menetelmän kehitystä. Muutamia esimerkkejä myöhemmin julkaistusta materiaalista

  • The Potent Self: The Dynamics of the Body and the Mind, 1985

  • Embodied Wisdom - The Collected Papers of Moshe Fendenkrais, 2010

  • Moshe Feldenkrais - A Life in Movement, 2015

Kenelle menetelmä sopii:

Feldenkrais-menetelmä auttaa muuttamaan kehonasennon ja liikkumisen totuttuja tapoja, parantamaan kehon toimintaa sekä lisäämään mukavuutta, helppoutta ja hyvää oloa. Tunnit ovat turvallisia, lempeitä ja sopivat kaikille riippumatta iästä tai taidoista.

Menetelmää käytetään ympäri maailmaa monenlaisiin tarpeisiin. Se voi auttaa esimerkiksi kroonisiin kipuihin, liikkumisvaikeuksiin, stressiin tai henkisen hyvinvoinnin haasteisiin. Feldenkrais auttaa lisäämään liikkuvuutta, lievittämään kipuja, parantamaan kehotietoisuutta ja rentoutumaan. Sen avulla voi myös kehittää urheilusuorituksia tai taiteellista ilmaisua.

Tämä menetelmä on erityisen suosittu tanssijoiden, muusikoiden ja urheilijoiden parissa, mutta siitä hyötyvät kaikki, jotka haluavat huolehtia kehostaan ja lisätä hyvinvointiaan.

On tärkeää huomata, että vaikka Feldenkrais-menetelmää pidetään hyödyllisenä monille, se ei ole lääketieteellinen hoitomuoto eikä sitä pidä käyttää korvaamaan lääketieteellistä hoitoa.

Ohjaajat Suomessa:

Suomessa Feldenkrais ohjausta on ollut jo 90-luvulta lähtien ja se on ollut mm. osana Taideyliopiston opetussuunnitelmaa jo vuosikymmeniä. Katso eri paikkakuntien ohjaajat Feldenkraisyhdistyksen sivuilta.

Vinkkejä ryhmätunnille:

Ennen kuin aloitat
Sammuta häiritsevät laitteet ja etsi tasainen alusta, jolla voit maata mukavasti. Voit käyttää mattoa, peittoa tai alustaa tekemään lattian mukavammaksi. Riisu kengät ja vyö, ja löysää mahdolliset tiukat tai kiristävät vaatteet.

Jos teet ryhmätunnin, joka vaatii istuma-asentoa, valitse tuoli, jossa on tasainen ja tukeva istuin. Istu tuolin etureunalle niin, että jalkasi yltävät tukevasti lattialle.

Mitä voit tunnilta odottaa
Awareness Through Movement -tunnit toimivat poikkeuksellisella tavalla. Niissä ei käytetä lihasvoimaa, vaan pieniä, lempeitä ja rennosti tehtyjä liikkeitä, jotka edistävät aivojen ja kehon välistä yhteyttä. Tunnit ovat tehokkaimpia, kun et kiirehdi, teet vähemmän, vältät epämukavuutta ja kuuntelet kehosi omia tuntemuksia.

Tunnin aikana teet liikkeitä ohjaajan antaessa sanallisia ohjeita ja ehdotuksia. Tunnin päätteeksi saatat huomata muutoksia kehonasennossasi, liikkeidesi helppoudessa ja laadussa sekä yleisessä hyvinvoinnin tunteessasi.

Ole lempeä itsellesi
Anna itsellesi lupa unohtaa hetkeksi tavoitteiden saavuttaminen. Älä yritä korjata kehoasi millään tavalla, ja älä vertaa liikkeitäsi muiden osallistujien liikkeisiin. Rentoudu vain ja anna itsesi kokea tunti ilman itsesi arvostelua. Feldenkrais-menetelmä ei ole kilpailu ja kukaan ei ole toista parempi Feldenkrais-tunnilla.

Vähennä turhaa ponnistelua
On hyvin yleistä käyttää enemmän lihasvoimaa kuin on tarpeen, jopa yksinkertaisissa liikkeissä ja tehtävissä. Feldenkrais-tunnilla pyri käyttämään mahdollisimman vähän voimaa liikkeiden tekemiseen. Käytä vain sen verran lihasvoimaa kuin on todella tarpeellista. Tämä auttaa aivojasi huomaamaan pieniä mutta tärkeitä eroja ja tekemään hyödyllisiä neurologisia oivalluksia.

Tee jokainen liike hitaasti
Tee liikkeet rauhallisesti ja anna itsellesi aikaa tuntea ja huomata jokaisen liikkeen yksityiskohdat. Hitaasti tekeminen auttaa vähentämään turhaa lihasjännitystä ja rasitusta. Se tekee myös aivoille helpommaksi löytää uusia vaihtoehtoja kehittymiseen. Hitaasti eteneminen tuo tärkeän aistimustiedon paremmin aivojesi ulottuville, jotta se voi hyödyntää sitä kehosi toiminnan parantamiseksi.

Tee vain, mikä tuntuu helpolta
Jokaisen liikkeen tulisi olla helppo ja mukava. Älä ponnistele, venytä tai jännitä lihaksiasi voimakkaasti, ja vältä liikkeitä, jotka aiheuttavat kipua tai epämukavuutta. Jo hyvin pienet, vain muutaman millin tai sentin liikkeet ovat erittäin tehokkaita. Kuuntele kehoasi ja jätä tekemättä kaikki liikkeet, jotka tuntuvat epämukavilta. Etsi aina helpompaa tapaa tehdä liike muuttamalla jonkin kehonosan paikkaa, nopeutta tai rytmiä.

Pysähdy jokaisen pienen liikkeen jälkeen
Älä toista liikkeitä nopeasti peräkkäin. On tehokkaampaa pysähtyä ja rentoutua täysin muutaman sekunnin ajan jokaisen liikkeen välissä. Tämä auttaa sinua pysymään rentona ja antaa aivoillesi aikaa omaksua uutta ja hyödyllistä aistimustietoa.

Etene omassa tahdissasi
Lepääminen on tärkeää, sillä väsymys lisää lihasponnistusta ja häiritsee aivojen oppimiskykyä. Siksi lepää niin usein kuin haluat Feldenkrais-tunnin aikana. Lepääminen on yhtä hyödyllistä kuin liikkeiden tekeminen, virkistäen kehoasi ja antaen sinulle mahdollisuuden huomata tapahtuvat muutokset. Voit vapaasti keskeyttää tekemisen tunnilla, milloin tahansa, kunnes olet valmis jatkamaan. Feldenkrais-tunnit ovat joustavia ja keskittyvät sinuun yksilönä, joten ota aikasi ja etene omassa tahdissasi. Jos jokin liike tuntuu erityisen mielenkiintoiselta, voit keskeyttää tunnin ja tehdä sen niin monta kertaa kuin haluat. Jos tunnet jännitystä tai väsymystä, pidä tauko ja jatka harjoitusta, vasta kun olet valmis.

Vältä kipua ja epämukavuutta
Sinun ei pitäisi kokea kipua tai epämukavuutta Awareness Through Movement -tunnilla. Kuuntele kehoasi äläkä tee liikkeitä, jotka aiheuttavat kipua tai epämukavuutta. Sen sijaan kokeile tehdä liikkeistä vielä pienempiä ja hitaampia tai tee niitä vain mielikuvituksessasi. Epämukavuus tunnin jälkeen voi viitata siihen, että käytit enemmän tahtoa kuin etsit taitoa. Lepää ja kokeile seuraavalla kerralla tehdä vielä vähemmän.

Visualisointi
Kun kuvittelet tai visualisoit liikettä, aivosi lähettävät täsmälleen samat viestit lihaksillesi kuin silloin, kun liikut oikeasti. Voit huomata tämän aivan liikkeen alussa ensimmäisen millimetrin aikana. Jos haluat, kokeile sulkea silmäsi ja tehdä liikkeet vain mielikuvituksessasi. Tämä on yhtä tehokasta kuin liikkeen tekeminen fyysisesti ja hyvä vaihtoehto silloin kun kipu tai muu rajoite estää meitä tekemästi koko liikkeen. Visualisoinnilla voidaan myös hyvin nopeasti siirtää yhden puolen sensomotorinen malli toiselle puolelle kehoa.

Kuinka maksimoit hyödyt tunnin jälkeen
Awareness Through Movement -tunnin aikana vanhat tavanomaiset liikkumistavat saavat vaihtoehtoja. Tunnin jälkeen saatat huomata monia muutoksia ja parannuksia kehossasi, ryhdissäsi, liikkeen sujuvuudessa, hengityksessäsi ja hyvinvointisi tunteessa. Jotta voit nauttia täysistä hyödyistä, ota hetkeksi aikaa ja kiinnitä huomiota muutoksiin, joita on tapahtunut.

Feldenkrais-tunnin jälkeen kiinnitä huomiota itseesi rentoutuneessa mielentilassa. Voit tukea uutta oppimista ja parannuksia lepäämällä tai tekemällä rauhallisen kävelylenkin. Tarkista säännöllisesti, miten liikkuminen, hengittäminen, ajattelu ja tuntemukset ovat muuttuneet. Feldenkrais-tunnin hyödyt voivat heikentyä, jos siirryt heti stressaavaan tilanteeseen, jossa et pysty huomioimaan itseäsi.

Voit tehdä ryhmätunteja niin usein kuin haluat. Ihanteellisesti pidä vähintään tunnin tauko harjoitusten välillä, jotta kehosi ja aivosi ehtivät omaksua ja sulauttaa uutta oppia. Johdonmukaisesti tehtynä tämä prosessi tuo mukanaan tasaisen parantumisen.

“Lonkkani murtui vuonna 2008 ja olen kärsinyt selkä- ja olkapäävaivoista. Markon vetämät Feltsutunnit ovat auttaneet kohti kivuttomampaa arkea.”

— Tero 49-vuotias IT-asiantuntija